חוק סגירת האינטרנט – סכנה לחופש הביטוי ולדמוקרטיה בישראל
לאחרונה חזרה לחיינו הצעת החוק לסגירת האינטרנט, המוכרת גם כ”חוק קלנר”, אשר מעוררת ביקורת חריפה בקרב ארגוני זכויות אדם, מומחים משפטיים ועיתונאים, שטוענים כי היא מהווה איום ממשי על עקרונות היסוד הדמוקרטיים של מדינת ישראל.
החוק יעניק לשר התקשורת סמכויות נרחבות לחסום אתרים ופלטפורמות תקשורת – מקומיים ובינלאומיים כאחד – אם הם נחשבים כפוגעים בביטחון המדינה. מטרת החוק, לכאורה, היא הגנה על ביטחון ישראל, אך מתנגדים רבים רואים בו צעד אנטי דמוקרטי שמטרתו היא צנזורה.
חששות כבדות לפגיעה בזכויות האזרח ובחופש הביטוי
החוק מעורר דאגות משמעותיות בנוגע לפגיעה בחופש הביטוי והעיתונות בישראל. בין המבקרים, רבים סבורים כי כוח כל כך משמעותי בידי הממשלה עלול לשמש בקלות לצרכים פוליטיים ולא לביטחון בלבד. במציאות בה עיתונאים, בלוגרים ואקטיביסטים מבקרים את הממשלה, עולה החשש שהחוק יכול לשמש ככלי להטלת צנזורה על תכנים שלא מתאימים לעמדות הממסד.
חוקי הגבלה דומים קיימים במדינות דמוקרטיות אחרות, אולם שם נעשה בהם שימוש מוגבל ובכפוף לביקורת שיפוטית מחמירה. ההצעה הישראלית, לעומת זאת, מעניקה לממשלה סמכות גורפת לחסום תכנים ללא התערבות שיפוטית – מצב שעלול להביא לשימוש לא מידתי ולהשתקת קולות ביקורתיים.
סכנה לדמוקרטיה
ברגע שיינתן הכוח לחסום ערוצים, רשתות חברתיות ואתרי אינטרנט, עלול להיווצר מדרון חלקלק שמאיים על החופש הדמוקרטי של כל אזרחי המדינה. המשמעות היא שידם של נבחרי הציבור לא רק על אמצעי התקשורת הציבוריים, אלא גם על ערוצי התקשורת האישיים והבינלאומיים, באופן שיכול להשפיע על השיח הציבורי, המידע הנגיש לאזרח, ואף על תודעת הקהל. המבקרים מזהירים שהחוק משמש “שער אחורי” להרחבת צנזורה ולהגבלת שיח חופשי בנושאים שנויים במחלוקת.
המניע מאחורי החוק
בעוד המטרה הרשמית של החוק היא הגנה על ביטחון המדינה, מבקריו חוששים שהסמכויות הנרחבות שהוא מעניק ישמשו גם נגד כלי תקשורת שאינם תומכים בעמדות הממשלה הנוכחית. בעידן שבו המידע הוא כוח, החזקת שליטה על המידע הציבורי מעניקה יתרון פוליטי משמעותי, ולכן השימוש הפוטנציאלי בחוק הזה צריך לעורר דאגה בקרב כל אזרח ואזרחית.
לסיכום
הצעת החוק לסגירת האינטרנט נתפסת כצעד רדיקלי וחריג שאינו תואם את עקרונות הדמוקרטיה המערבית. מתנגדי החוק מזהירים כי שימוש לא מבוקר בו עלול לפגוע ביסודות חופש הביטוי, השקיפות והשיח הציבורי בישראל, ולהפוך את המדינה לדוגמה של צנזורה ממוסדת.
אז מה אפשר לומר בנוגע לחוק האנטי דמוקרטי שעשוי לעבור מחר בחקיקה ראשונה בכנסת? נשמח רק ביחד נצליח לשנות את העולם ההזויי שהפכנו להיות בחסות הממסד ששולט בכולנו.